L'alimentation d'un bébé de 10 mois avec Nestlé Baby&Me

Voedingsschema voor een baby van 10 maanden: Overstap naar vaste voeding

Voedingsovergang naar 10 maanden

Rond de 10 maanden neemt de afhankelijkheid van melkvoeding af, terwijl vaste voeding een grotere rol krijgt. Dit is een tijd vol belangrijke veranderingen in het voedingsschema van je kleintje.

In deze maanden ontwikkelt je baby kauwvaardigheden dankzij de komst van de eerste tandjes. Jouw baby maakt de overstap van gladde puree naar meer gevarieerde texturen, een grote stap richting zelfstandig eten. Je baby ontdekt een wereld vol plezier met de eerste echte hapjes en kan zelfs mee-eten met de gezinsmaaltijden!

Tussen de 9 en 12 maanden is het ook tijd voor een nieuwe fase: het introduceren van fingerfood (ook wel bekend als voedsel ontdekken via de Rapley-methode). Kleine, dobbelsteengrootte stukjes die je baby zelf kan pakken en eten, stimuleren de onafhankelijkheid en bevorderen de fijne motoriek. Dit is niet zomaar een maaltijd, het is een belangrijke stap in de ontwikkeling van zelfstandigheid en ontdekking!

De rol van melkvoeding en vaste voeding

Als je babymelk geeft die voor hem geschikt is (opvolgmelk of melk van de 2e leeftijd), kun je hiermee doorgaan tot 12 maanden. In deze fase van voedingsuitbreiding heb je je kleintje waarschijnlijk al leren genieten van zuivelproducten zoals yoghurt, kaas en platte kaas. Let wel op: beperk de consumptie hiervan, want ze bevatten veel eiwitten. Kies bij voorkeur zuivelproducten die speciaal voor baby's zijn ontwikkeld, zoals onze Yogolino-lijn die afgestemd is op de nutritionele behoeften van je baby.

Aanbevolen hoeveelheid

Een zuiveldessert kun je af en toe aanbieden. Maar let op: geef de voorkeur aan fruit. Fruit levert belangrijke vezels en vitamines. Let erop dat je de hoeveelheid eiwitten in de zuivelproducten beperkt voor een gebalanceerd dieet.

Wissel dus regelmatig af met verschillende soorten fruit om je kleintje gezond en gevarieerd te laten eten.

Groenten in de voeding

 

Je baby begint nu de wereld van smaken te verkennen, en dat betekent dat het tijd is voor spannende nieuwe gerechten!Introduceer je baby aan groenten met rijke smaken, zoals onze mousseline van bloemkool met curry. Dit soort gerechten, verrijkt met kruiden, opent een geheel nieuwe smaakwereld voor jouw kleintje.

Aanbevolen groenten

  • Suikermaïs (aangepast aan het kauwen)
  • Broccoli
  • Alle soorten kool (bloemkool, spruitjes, enz.)
  • Alle soorten pompoen (courgette, pompoen, enz.)
  • Wortels

Aanbevolen hoeveelheid

Voor elke maaltijd (lunch en avondeten) is ongeveer 200 gram groenten perfect voor jouw kleine schat.

De beste manier om groentepuree te maken, is door de groenten te stomen. Zo zorg je ervoor dat jouw baby van 10 maanden alle smaken, vitaminen en voedingsstoffen binnenkrijgt die nodig zijn voor een gezonde groei.

Vergeet niet om net voor het serveren drie theelepels plantaardige olie toe te voegen - koolzaadolie is een uitstekende keuze - voor die essentiële vetzuren.

Wat voor fruit moet een baby van 10 maanden eten?

Net zoals bij groenten, kun je ook fruit en kruiden combineren om heerlijke smaken te creëren.
robeer eens rijp, exotisch fruit toe te voegen aan de maaltijden van je baby zoals geraspte kokosnoot, zoals in ons heerlijke recept voor een milkshake van mango en kokos.Heb je weinig tijd? Onze kant-en-klare fruithapjes in kleine potjes of knijpzakjes zijn ook een geweldige optie voor jouw baby.

 

Aanbevolen fruit

  • Rijpe avocado
  • Geraspte kokos

Rond 9-12 maanden, afhankelijk van het kauwvermogen van de baby, kan wat gedroogd fruit (abrikozen, druiven, ananas, enz.) geïntroduceerd worden. Je kunt dit zo geven, of gemengd met notenpasta om Energy Balls of koekjes te maken. Ideaal als tussendoortje!

Aanbevolen hoeveelheid

Laat jouw baby twee keer per dag genieten van 100 tot 120 gram fijngemaakt, gekookt of rauw fruit, ideaal als een lekker tussendoortje of als dessert.

Zorg ervoor dat het fruit in kleine, zachte stukjes gesneden is, zodat je kleintje ze makkelijk kan vastpakken en eten.

Belang van zetmeelrijk voedsel, peulvruchten en granen

  • Granen (rijst, tarwe, maïs, rogge, haver...) en hun derivaten (zacht brood, bloem, pasta, polenta, griesmeel...)
  • Peulvruchten (linzen, kikkererwten, bonen, soja, enz.)
  • Knollen (aardappelen, zoete aardappelen, maniok, enz.)

Als je overweegt om zelf babygranen te maken, denk dan goed na. Deze zijn vaak niet geschikt voor jonge kinderen. Kies liever voor ontbijtgranen die speciaal voor baby's en peuters zijn ontworpen. Deze bevatten geen toegevoegde suikers en zijn verrijkt met ijzer, wat veel beter is voor de gezondheid van je kleintje.

Voor het introduceren van hard brood, koekjes of cake, is het beter om nog even te wachten. Jouw baby heeft tijd nodig om aan verschillende texturen te wennen.

Aanbevolen hoeveelheid

Rond de leeftijd van 10 maanden, kan je baby beginnen met het eten van 1/3 van het bord zetmeelrijke voeding en 2/3 gemengde, gemalen of gepureerde groenten. Dit is uiteraard afhankelijk van hoe goed hij of zij kan kauwen.

Zetmeelrijke voeding is cruciaal voor de energie van je groeiende baby. Rond 10 maanden adviseren experts één maaltijd met zetmeel (meestal lunchtijd) en een tweede maaltijd 's avonds zonder zetmeel, bijvoorbeeld met zacht brood. Peulvruchten kun je voorzichtig introduceren, maar wel in kleine porties (enkele theelepels) vanwege het hogere gehalte aan plantaardig eiwit.

Met de juiste hoeveelheid borstvoeding of zuigelingenmelk kun je plantaardige eiwitten zoals volkoren granen en peulvruchten prima af en toe in de plaats laten komen van dierlijke eiwitten als vlees, vis en eieren - 2 à 3 maaltijden per week. Lees meer over flexitarisme voor mijn baby.

Het belang van ijzer in vlees, vis en eieren       

IJzer uit rood vlees en essentiële vetzuren uit bepaalde soorten vette vis zijn belangrijk voor de voeding van je kind en dragen bij aan een gezonde ontwikkeling. Waarom probeer je niet eens een heerlijke hachis parmentier te maken met ingrediënten zoals:

 

  • Vlees: kip, rundvlees, lamsvlees, varkensvlees, kalfsvlees.
  • Witte vis (heek, kabeljauw, zeebrasem, pollak, heek, enz.) of vette vis (makreel, sardines of zalm).
  • Een hardgekookt ei.

Vermijd echter witte ham met zwoerd en toegevoegd zout, evenals andere vleeswaren die vaak te zout zijn.

Ook is het beter om rauwe zeevruchten en onvoldoende gekookte eibereidingen (zoals zelfgemaakte mayonaise of chocolademousse) te vermijden, om het risico op bacteriële infecties te verkleinen.

Aanbevolen hoeveelheid

Je kunt je kind van 10 maanden tussen de 20g vlees, vis of hardgekookt ei per dag aanbieden.

Let goed op de hoeveelheid eiwitten in het dieet van je baby. Wanneer je een maaltijd serveert met veel plantaardige eiwitten - zoals zetmeelrijke voedingsmiddelen en peulvruchten - hoef je geen dierlijke eiwitten zoals vlees, vis en eieren toe te voegen.

Voedingsschema baby 10 maanden

Onze voedingsdeskundigen raden de volgende hoeveelheden aan:

Fruit200-250 gram/dag
Groenten en zetmeel

200 gram x2 /dag (groentesoep of puree met/zonder zetmeel) of

1/3 van het bord zetmeel en 2/3 groente

Zuivelproducten

Borstvoeding of flesvoeding (zo lang mogelijk) Zuivelproducten geschikt voor baby's 

kunnen worden aangeboden.

Eiwit

20 gram vlees, gevogelte, vis, ei.

Of 30 gram linzen, quinoa, etc.

Vetten3 theelepels/ dag
Granen2 tot 4 eetlepels babygranen

*Een eetlepel = ongeveer 10 gram                            Een theelepel = ongeveer 3 gram

NB: Iedere baby is anders. Houd er rekening mee dat dit een richtlijn is en per baby kan verschillen, afhankelijk van de ontwikkeling van de maag.

Voorbeeld voedingsschema en typisch dagmenu

Naarmate de baby nieuwe voedingsmiddelen binnenkrijgt, veranderen de menu's en de recepten die voorgesteld worden!

Hoeveel flessen, puree, zuivelproducten...? Hieronder vind je een voorbeeld van een dagmenu.

Ontbijt
  • Borstvoeding / flesvoeding
  • (1 tot 2 eetlepels babygranen)
Lunch
Snack
Avondeten
  • Een soep of puree van 2/3 groenten en 1/3 gemengde zetmelen. Voorbeeld: Mousseline van bloemkool met curry
  • Stukjes rijp fruit of een fruitpap als dessert
  • Borstvoeding / flesvoeding

NB: Houd er rekening mee dat dit aanbevelingen zijn. Dit standaardmenu moet worden aangepast aan de behoeften van de baby en naarmate het voedsel diversifieert.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Moet een baby van 10 maanden nog moedermelk of zuigelingenvoeding krijgen?

Ja, moedermelk of zuigelingenvoeding blijft een belangrijke bron van voedingsstoffen voor de baby van 10 maanden.

Kan mijn baby van 10 maanden gewone melk krijgen?

We raden aan om te wachten met het geven van volle koemelk tot de baby minstens 3 jaar oud is.[Dd1]  Vanaf 12 maanden kun je overstappen op groeimelk, die ijzer blijft leveren.

In de tussentijd kan borstvoeding blijven gegeven worden of de baby zuigelingenmelk. Als er zorgen zijn over de voeding van de baby, raadpleeg dan de kinderarts.

Hoeveel ijzerrijk voedsel mag mijn baby eten

Ja, het is belangrijk dat de baby ijzerrijk voedsel eet om de groei en ontwikkeling te ondersteunen. IJzerrijke voedingsmiddelen zijn onder andere vlees, peulvruchten, ontbijtgranen.

- Baby Wordt Groot ! -

Er verandert veel! Krijg nog nauwkeuriger voedingsadvies afhankelijk van de leeftijd van je baby:   

View details Voedingsschema voor een baby van 11 maanden
L'alimentation d'un bébé de 11 mois avec Nestlé Baby&Me

Voedingsschema voor een baby van 11 maanden

Rond 11 maanden is je kind toe aan een voedingsschema dat steeds meer lijkt op dat van volwassenen.

- Onze Artikels -

View details Baby met de pot mee laten eten
Artikel
6 - 8 maanden
Guide des repas en famille avec de jeunes enfants

Baby met de pot mee laten eten

Vraag je jezelf af hoe je kunt genieten als je baby aan tafel mee-eet? Samen eten is een prachtige manier om iedereen bij elkaar te brengen en je peuter te laten leren over gezond eten.

View details Hij kauwt, hij bijt: mijn baby ontdekt een wereld boordevol nieuwe smaken!
Artikel
6 - 8 maanden
lepeltje

Hij kauwt, hij bijt: mijn baby ontdekt een wereld boordevol nieuwe smaken!

Sinds zijn geboorte krijgt de baby uitsluitend melkvoeding. Door de overgang op vaste voeding leer ik hem niet alleen andere smaken maar ook nieuwe texturen ontdekken. Een totale verandering!

View details Vast voedsel ontdekken via de Rapley-methode
Artikel
6 - 8 maanden
On passe à la finger food ? Suivez notre checklist pour la diversification menée par l'enfant

Vast voedsel ontdekken via de Rapley-methode

Vraag je je af wanneer je met babyvoeding kunt beginnen? De meeste baby's kunnen hier vanaf zes maanden mee beginnen.

- Onze Recepten -

View details Milkshake van mango en kokos
Recept
8 - 12 maanden
Recette Soupe de mangue à la noix de coco Nestlé Baby

Milkshake van mango en kokos

1
Eenvoudig
10 mins
View details Puree van rode biet en koolvis
Recept
6 - 8 maanden
Recette bébé Purée de Betteraves et de Colin Nestlé Baby

Puree van rode biet en koolvis

Normaal
10 mins
View details Duo van venkel en wortel met kalkoen
Recept
6 - 8 maanden
Recette Purée de Fenouil avec Dinde Nestlé Baby

Duo van venkel en wortel met kalkoen

Moeilijk
15 mins

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van
Écrivez à Nestlé Baby - Icône

NIEUWSBRIEF OP MAAT

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Podcast & vidéos

Podcasts & Video's

Ontdek advies en getuigenissen van ouders en deskundigen

Logo - coupons-56

Kortingen en cadeaus

Ontvang heel het jaar door kortingen en cadeaus.

Logo - menu-planner-56

TIPS VOEDING

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's