Wat zijn de verschillende soorten bevallingen?
Een baby baren is een natuurlijke handeling. Maar er zijn veel bevallingen in mijn omgeving die niet zijn verlopen zoals gepland! De baby in een stuitligging en te smal bekken... dan wordt het een keizersnede. Wat kan ik verwachten?
Je krijgt tijdens de voorbereidingen op de bevalling uitleg over de verschillende soorten bevallingen. Je bent dus voorbereid op elke mogelijkheid! De vaginale bevalling of de bevalling via keizersnede: heb vertrouwen want alles zal goed verlopen.
De vaginale bevalling
In 97% van de gevallen ligt de baby met zijn hoofdje naar beneden en is hij volledig ingedaald. De bevalling verloopt volgens de fundamentele stadia: de weeën, het breken van de vliezen, de ontsluiting en de uitdrijvingsfase... Bij een stuitligging kan de arts een vaginale bevalling overwegen als deze zonder gevaar is, maar normaal gesproken wordt er een keizersnede uitgevoerd.
In sommige gevallen kan de bevalling worden opgewekt: wanneer de gezondheid van de moeder en/of baby op het spel staat, als de geboorte te lang duurt, wanneer de zwangerschapsduur wordt overschreden... of als de moeder en/of het medisch team beslist dat de bevalling om gemaksredenen op een vooraf bepaalde datum zal plaatsvinden. De vrouw krijgt dan per injectie een medicijn toegediend dat de weeën opwekt of versterkt.
De keizersnede
Dit is een ander type kunstmatig opgewekte bevalling. De keizersnede kan om meerdere redenen worden ingepland: stuitligging van het kindje, te grote baby, te smal bekken, gezondheidsproblemen voor de moeder (een hoge bloeddruk, diabetes), dreigend zuurstofgebrek van de baby... Men kan voor een keizersnede kiezen tijdens een vooraf geplande vaginale bevalling, als de baby nog niet is ingedaald, als de baarmoederhals niet verweekt is of als er een zuurstofgebrek dreigt.
De keizersnede wordt noodzakelijkerwijs uitgevoerd in een operatiekamer, omdat het een chirurgische ingreep is. Er wordt een dwarse snede gemaakt in de buikwand en baarmoeder (in slechts tien minuten) om de baby ter wereld te brengen. Het wordt uitgevoerd onder epidurale verdoving of in sommige gevallen onder volledige verdoving. De aanwezigheid van de vader is tijdens een keizersnede niet altijd toegestaan.
In België is het uitvoeren van een keizersnede de afgelopen jaren sterk toegenomen: vandaag ongeveer 20% van de geboorten, tegenover 11% in de jaren 90. Maar de Wereldgezondheidsorganisatie adviseert om het percentage van 15% van de bevallingen niet te overschrijden: dit zou eerder een negatieve dan positieve impact hebben met betrekking tot de risico's van deze operatie.
Hoewel de geboorte "minder pijnlijk" is voor de mama, kunnen de risico's die gepaard gaan met een bevalling via keizersnede hoger zijn (infectueuze complicaties, flebitis, longembolie ...). Zonder rekening te houden met de vermoeidheid en postnatale buikpijn.
Bijzondere gevallen
Als je in verwachting bent van een tweeling, zal de bevalling meestal iets eerder plaatsvinden, tussen een zwangerschapsduur van 37 en 38 weken. Afhankelijk van de positie van de baby zal het medisch team kiezen voor een vaginale bevalling of een keizersnede. Er wordt in gemiddeld de helft van de gevallen gekozen voor een keizersnede om eventuele complicaties te voorkomen.