Alle FAQ’s

Wat mag ik eten en drinken tijdens de borstvoeding?

Tijdens het geven van borstvoeding, deel je een groot stuk van jouw voeding met je baby. Kies hier zeker voor een gezonde gevarieerde voeding rijk aan vitamines, mineralen en vocht zijn belangrijk voor je lichaam. Bij het geven van borstvoeding verlies je veel vocht. Zorg er dus voor dat je minstens 9 glazen water drinkt per dag (wat gelijk staat aan een 2,2 liter) drinkt en neem wat extra vitamine D om aan je behoeften te voldoen.

Wanneer is mijn kindje toe aan de introductie van fruit- of groentehapjes?

Uit onderzoek en ervaring blijkt dat elk kindje uniek is in haar of zijn ontwikkeling en dus ook unieke voedingsbehoeften heeft. Niet de leeftijd van je kind is bepalend, wel de ontwikkelingsfase waarin het zich bevindt. Gaat je kindje wat meer spelen met de tong, duwt het niet meer alles weg met de tong, sabbelt het op zijn vuistje, maakt het smakkende geluidjes en heeft je kind veel interesse in wat jij eet? Dan is dat een signaal dat je kindje iets anders wil dan enkel maar melk en is het toe aan een eerste groenten- en /of fruithapje. Dat zal ongeveer tussen 4 en 6 maanden zijn.

Kan ik best met een fruithapje of met een groentehapje beginnen?

Beide zijn mogelijk. Het is wel aan te raden om met zachte smaken te beginnen, bijvoorbeeld wortel, courgette, sperzieboontjes of banaan, appel of peer. Bied in eerste instantie slechts één smaakje tegelijk aan en geef enkele dagen hetzelfde, om zo je kindje te laten wennen aan een nieuwe smaak. Wanneer je begint met een fruithapje, kun je in het begin best wat ‘zure gezichten’ krijgen.

Hoeveel slaap heeft een kindje van 6 maanden ongeveer nodig?

De hoeveelheid slaap die je kind nodig heeft, verschilt. Over het algemeen beginnen ze 's nachts beter te slapen rond de leeftijd van 6 maanden. Overdag doen ze twee of drie dutjes: 's ochtends, aan het begin van de middag en aan het eind van de middag. Gemiddeld heeft een baby ongeveer 15 uur slaap per dag nodig, maar er zijn geen vaste regels. Elk kind heeft zijn eigen slaapritme. Zorg ervoor dat je baby comfortabel slaapt, met zo min mogelijk afleidingen.

Wat is de beste voeding voor kindjes tussen 6 en 8 maanden?

In deze fase is melk (borstvoeding of opvolgmelk) nog steeds de belangrijkste voeding, maar je kunt je kindje wel meer variatie geven om de smaakontwikkeling te stimuleren. Vanaf nu kun je de voeding aanvullen met een warme maaltijd, een stukje brood, een fruithapje of een verantwoord tussendoortje.

Zijn gluten goed voor mijn baby?

Van zodra vaste voeding geïntroduceerd wordt (vanaf 4 à 6 maanden), mogen gluten geleidelijk toegediend worden, ongeacht borstvoeding of opvolgmelk. Indien je vóór 4 maanden of na 12 maanden gluten introduceert, verhoog je net het risico op allergie. Het zou jammer zijn dat je kindje later op school niet mee kan smullen van de verjaardagstaart die zijn vriendje meebrengt.

Gluten is een eiwit dat voorkomt in een aantal graansoorten (vb. tarwe, rogge, haver en gerst) alsook in hun afgeleide producten. Je kan gluten introduceren door glutenbevattende ongezoete baby cereals te mengen in de fruitpap, in de groentepap of in het flesje van je baby. Introduceer gluten stelselmatig tussen 4 en 12 maanden. Start met baby granen, daarna pasta, en pas dan brood.

Kan ik mijn baby een vegetarisch menu aanbieden?

Er bestaan verschillende soorten vegetariërs (zonder vlees, maar met of zonder eieren, zuivelproducten en/of vis) en veganisten (alleen fruit, groenten en peulvruchten). De belangrijkste voeding voor een baby blijft altijd moedermelk. Als je borstvoeding geeft en vegan bent, moet je extra aandacht besteden aan vitamine B12, jodium en DHA-supplementen voor jezelf, zodat je die voedingsstoffen via je moedermelk aan je baby doorgeeft. Als borstvoeding geen optie is, moet er extra aandacht worden besteed aan het kiezen van een geschikte zuigelingenvoeding met een goede voedingswaarde  (raadpleeg je kinderarts). 
Wanneer je begint met vaste voeding, zal de afwezigheid van vlees, vis en eieren de opname van eiwitten, ijzer en zink niet in gevaar brengen. Geef wel altijd voldoende melk (moeder- of opvolgmelk). Het is de basis in hun voedingsschema tijdens het eerste levensjaar. Geef je baby altijd de juiste aangepaste melk (geen plantaardige dranken). Afhankelijk van de voedingsgewoonten van het gezin, kun je vanaf ongeveer 9 maanden peulvruchten aan je baby aanbieden. Aarzel niet om een diëtist te raadplegen om je te helpen bij het maken van voedingskeuzes voor je baby en om te weten wat geschikt is voor je baby.

Hoe vaak per dag mag ik NESTLÉ Baby Cereals geven?

Geef je kindje maximaal twee keer per dag NESTLÉ Baby Cereals. Je kunt het bijvoorbeeld 's ochtends als ontbijt geven en/of 's avonds voor het slapengaan. Hierdoor slaapt je kindje waarschijnlijk de hele nacht door met een verzadigd gevoel.

Mag ik groeimelk koud geven ?

Ja, je kunt NESTLÉ Groeimelk zowel warm als koud geven. Als je het koud wilt gebruiken, is de kant-en-klare NESTLÉ Groeimelk het makkelijkst om te gebruiken.

Wat is een gezond ontbijt voor mijn baby?

Vanaf de leeftijd van 1 jaar, kan een baby alles eten. Geef echter niet op met melk (groeimelk of moedermelk), want in melk zitten voedingsstoffen waardoor hij zich goed kan ontwikkelen. Als u uw baby groeimelk geeft, zorg er dan voor dat er geen suiker en smaakstoffen aan zijn toegevoegd en dat het eiwitgehalte zo laag mogelijk is. Om zijn ontbijt compleet te maken, kunt u hem een kleine boterham geven, en erop letten dat het beleg niet te veel eiwitten en/of suiker bevat. Havermoutapjes zijn ook een goede startvorm van ontbijt, ongeveer 25 g havermout zonder toegevoegde suiker, waaraan u wat van zijn groeimelk toevoegt. Je kunt ook wat vers fruit toevoegen.

Geniet van de voordelen van

  Geniet van de voordelen van
Écrivez à Nestlé Baby - Icône

NIEUWSBRIEF OP MAAT

Ontvang nieuwsbrieven met informatie afgestemd op de leeftijd van jouw kindje

Podcast & vidéos

Podcasts & Video's

Ontdek advies en getuigenissen van ouders en deskundigen

Logo - coupons-56

Kortingen en cadeaus

Ontvang heel het jaar door kortingen en cadeaus.

Logo - menu-planner-56

TIPS VOEDING

Ontvang 'Alles over voeding voor je kindje', boordervol tips en voedingsschema's