0 - 4 maanden
Artikel
Add this post to favorites

Hoe kan ik de pijn van mijn baby bij krampjes verlichten?

Ook al zeggen ze dat krampjes bij zuigelingen onschuldig zijn en overgaan, toch overvalt de stress me als ik mijn hummeltje zo in tranen zie. Wat kan ik doen om zijn pijn te verzachten en zelf rustig te blijven?

Typische symptomen

Al een paar dagen huilt je schattige baby, die je voordien blij verraste door zijn kalmte en zijn zorgeloze groei, systematisch overdag en ook wel een paar keer ‘s nachts. Hij is prikkelbaarder dan gewoonlijk en zijn ‘grote verdriet' lijkt ontroostbaar. Erger nog, hij krijst het uit en jij wist niet eens dat hij dat kon. Je bent vermoeid en dat is ook de reden waarom je deze plotse gedragswijziging steeds minder goed kan verdragen. Kortom, je bent ongerust. Dat is normaal. 

Maak een afspraak met je kinderarts, maar het zijn vast en zeker krampjes. Eerste goede nieuws: de gezondheid van je kind loopt geen gevaar. Tweede goede nieuws: binnen een paar weken is het voorbij! 

Koliek: wat is dat?

Buikpijn die onverwachts hevig en vaak optreedt. Je lieve schat huilt, is onrustig (kronkelt zich in alle richtingen) en laat windjes. Volgens de statistieken lijdt bijna 20% van de baby’s die de borst of de fles krijgen hieraan tussen de leeftijd van ongeveer twee weken en drie tot vier maanden. Dit mag je niet verwarren met diarree met veel en, in bepaalde gevallen, vaak optredende ontlasting. 
Dit kan verschillende oorzaken hebben: het zenuw- en spijsverteringsstelsel zijn nog niet volgroeid, je baby die de angst van de ouders voelt, overvoeding, intolerantie voor kindermelk, te vaak veranderen van kindermelk. 
Als je baby al een aantal dagen deze symptomen vertoont, maak dan een afspraak bij je kinderarts zodat hij kan bevestigen dat het inderdaad om krampjes gaat.

Te doen!

Hierna volgen een aantal tips om de pijn van je baby of peuter te verlichten.
Wat je moet doen: 

  • Als je borstvoeding geeft: vermijd kruiden, kruisbloemigen (kool, broccoli, spruitjes …) en peulvruchten (bonen, flageoletbonen…) die winderigheid veroorzaken. Leg per voeding jouw kind slechts aan één borst zodat het de 'vette melk' drinkt (op het einde van de voeding) die krampjes voorkomt. 
  • Als je flesvoeding geeft: zorg ervoor dat de baby via de fopspeen zo weinig mogelijk lucht naar binnen hapt, probeer een antirefluxfles zodat je kleintje zo weinig mogelijk lucht oprispt, zorg ervoor dat het een goed boertje laat, verander niet van melk zonder het advies van je kinderarts en volg nauwgezet de hoeveelheden poeder en water. 
  • Masseer zachtjes de buik van je baby in wijzerzin, leg op zijn buikje een lauwe kruik die je in een handdoek hebt gewikkeld (warmte is zeer goed tegen pijn), gebruik te pas en te onpas de draagzak, want een verticale positie verlicht de pijn (in landen waar de kinderen zo goed als de hele dag door worden gedragen, worden geen krampjes vastgesteld). 

Weetje: Omdat zuigen buikpijn verzacht, zal jouw baby de neiging hebben om altijd maar te willen drinken. Het risico: dat hij te veel eet en … buikpijn krijgt!

Baby heeft buikpijn

 

Wat je niet moet doen bij krampjes

Zuigen helpt tegen de pijn, dus je baby zal het liefst de hele tijd willen drinken. Veel moeders hebben de neiging om alles te doen om het huilen te stoppen. Maar pas op met telkens drinken te geven als je baby huilt. Hierdoor kan hij te veel voeding binnenkrijgen, waardoor hij - je raadt het al - buikpijn en nog meer krampjes kan krijgen!

Nestle Baby&Me Club - Cardparagraph NL
Word lid van de Nestlé Baby&Me Club

Een complete ervaring van zwangerschap tot 3 jaar: praktische hulpmiddelen, kortingen en persoonlijk advies!

Search icon

Nog steeds niet gevonden waar je naar op zoek bent?

Probeer onze zoekmachine. We hebben altijd iets voor jou.